Onafhankelijk hypotheekadvies of naar de bank?
Een hypotheek afsluiten is een belangrijke financiële beslissing in je leven. Je wilt dan natuurlijk een beslissing nemen die nu en in de toekomst de juiste is. Om die reden kiezen veel mensen voor een hypotheekadviseur om advies op maat te krijgen. Maar wat is dan de beste keuze: onafhankelijk hypotheekadvies of advies van de bank?
Verschil tussen onafhankelijk hypotheekadvies en advies van de bank
Als je een hypotheek gaat afsluiten, wil je natuurlijk een hypotheek met een scherpe rente en met voor jou gunstige voorwaarden. Zowel een onafhankelijke hypotheekadviseur als een adviseur van een bank heeft als doel om jou daar deskundig advies over te geven. Het verschil tussen deze twee adviseurs zit hem in het aanbod aan hypotheken waarover zij je kunnen adviseren.
Bij onafhankelijk hypotheekadvies selecteert de adviseur jouw hypotheek uit het enorme aanbod aan beschikbare hypotheken. Daarbij wordt de adviseur geholpen door slimme software en eigen kennis en ervaring. De adviseur vergelijkt uitgebreid alle premies, rentes en voorwaarden van de hypotheken, en neemt alle voor- en nadelen mee. Doordat de adviseur objectief is en alle vrijheid heeft bij het kiezen van een geldverstrekker, krijg je een hypotheek geadviseerd die goed bij jou past.
De adviseur bij een bank heeft daarentegen een meer beperkte keuze uit hypotheken en hypotheekaanbieders. Daardoor is het advies niet volledig objectief en kan het zijn dat je een optie geadviseerd krijgt die voor jou eigenlijk niet heel gunstig uitpakt. Als de adviseur breder had gekeken, waren er opties geweest met een lagere rente en/of betere voorwaarden.
Mogelijk kun je dus met onafhankelijk hypotheekadvies op termijn veel besparen.
Is onafhankelijk hypotheekadvies echt objectief? Ja!
Een misvatting die we graag uit de wereld willen helpen, is dat een onafhankelijk hypotheekadviseur betaald wordt door de geldverstrekker waar je de hypotheek afsluit. Dat is niet waar. Sinds 2013 is commissie voor een hypotheekadviseur bij het afsluiten van een hypotheek verboden. Voor een onafhankelijke hypotheekadviseur maakt het dus niet uit welke bank hij aanraadt.
Houd er wel rekening mee dat niet elke hypotheekadviseur die zichzelf onafhankelijk noemt dat ook echt is. Er zijn hypotheekadviseurs die zichzelf onafhankelijk noemen omdat ze niet met één geldverstrekker werken. Onafhankelijk hypotheekadvies houdt echter méér in dan alleen contact hebben met meerdere geldverstrekkers. Bij echt onafhankelijk hypotheekadvies hangt de keuze voor de geldverstrekker enkel en alleen af van jouw wensen en mogelijkheden.
Hoe weet je of hypotheekadvies écht onafhankelijk is?
Om zeker te weten dat jouw hypotheekadviseur een onafhankelijke hypotheekadviseur is, moet je naar twee dingen kijken:
• De adviseur moet alle vrijheid hebben om een hypotheek te kiezen. De adviseur mag niet beperkt zijn doordat hij bijvoorbeeld voor een bepaalde bank moet kiezen.
• De adviseur mag geen voorkeuren hebben voor een specifieke geldverstrekker.
Welk type hypotheekadvies is beter?
Moet je kiezen tussen onafhankelijk hypotheekadvies of advies van een bank? Besef dan goed dat een adviseur van de bank alleen zijn eigen hypotheken mag aanbieden. Dat kán voor jou een goed hypotheekproduct zijn, maar onderzoek leert dat dit vaak niet het geval is.
Het klinkt misschien logisch om bij de bank waar je ook je betaalrekening hebt een hypotheek af te sluiten. Met een onafhankelijk adviseur ben je echter mogelijk voordeliger uit qua maandlasten.
Onafhankelijk hypotheekadvies uiteindelijk vaak goedkoper
Het beperkte aanbod aan hypotheken bij een bank heeft dus als nadeel dat je niet altijd de meest geschikte hypotheek geadviseerd krijgt. Met een onafhankelijke hypotheekadviseur bespaar je daardoor uiteindelijk meer geld, ook al betaal je meer advieskosten dan bij een adviseur van de bank.
Uit onderzoek van Van Bruggen Adviesgroep uit 2018 blijkt dat je bij advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur gemiddeld € 15.000,- goedkoper uit bent dan bij hypotheekadvies van een adviseur van de bank. Dit komt door de hogere rente die je over de gehele looptijd betaalt. De hogere kosten voor een onafhankelijke hypotheekadviseur haal je er uiteindelijk dus gemakkelijk uit.
» Lees meer over de kosten van hypotheekadvies
Waar moet je nog meer op letten?
Hoe meer hypotheken een adviseur kan meenemen in zijn overweging, hoe betrouwbaarder en objectiever het advies is. Naast het aantal producten waaruit een adviseur kan kiezen, is het ook belangrijk dat de adviseur kennis van zaken heeft. Belangrijk om te weten: iedere hypotheekadviseur in Nederland moet voldoen aan strenge (opleidings)eisen en wordt gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten.
» Lees meer over het kiezen van een goede hypotheekadviseur
Onafhankelijke hypotheekadviseurs kiezen en vergelijken
Wij begrijpen dat je de keuze voor een hypotheekadviseur niet zomaar maakt. Daarom kun je op HypotheekAdvies.nl verschillende adviseurs vergelijken. Bij ons zijn veel hypotheekadviseurs aangesloten die jou graag helpen. En nog beter, het eerste gesprek is gratis!
Zoek een adviseurTerug naar overzicht
Ook interessant voor jou:
Wat doet een hypotheekadviseur?
Werkzaamheden hypotheekadviseur Wat doet een hypotheekadviseur voor mij? Veel mensen vragen zich af wat een hypotheekadviseur...
Lees meerWie zijn er betrokken?
Wie zijn er betrokken? Wie kom je allemaal tegen bij het afsluiten van je hypotheek? Bij het afsluiten van je hypotheek...
Lees meerWat kost hypotheekadvies?
Wat kost hypotheekadvies? Wat zijn de kosten voor hypotheekadvies en wat levert het op? Een hypotheek afsluiten kost...
Lees meer