Adviseurs vergelijken en kiezen

Laatst geüpdate: 14 februari 2023

Hypotheekadviseurs vergelijken en kiezen

Je bent op zoek naar een hypotheekadviseur. Maar ja, in Nederland zijn duizenden hypotheekadviseurs. Waar moet je op letten in je zoektocht naar een hypotheekadviseur die bij je past? Wij helpen je om hypotheekadviseurs te vergelijken en zo de juiste expert te kiezen.

Het kiezen van een hypotheekadviseur is niet zomaar iets. Met die hypotheekadviseur ga je het hebben over een grote financiële beslissing en over jouw persoonlijke financiële situatie. Dan wil je wel een adviseur hebben die vertrouwd voelt. Door het ruime aanbod van adviseurs is het heel begrijpelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Geen zorgen: HypotheekAdvies.nl helpt je bij het maken van een doordachte keuze.

Op onze site kun je vele hypotheekadviseurs met elkaar vergelijken en filteren op jouw wensen. Hiermee wordt het maken van de juiste keuze makkelijker.

5 tips voor hypotheekadviseurs vergelijken:

Waar moet je eigenlijk op letten als je hypotheekadviseurs gaat vergelijken? Wij geven je 5 tips om een goede vergelijking te maken.

1. Zoek een onafhankelijke hypotheekadviseur

Dan heb je de beste kans op een bij jou passende en voordelige hypotheek. Een onafhankelijke hypotheekadviseur is namelijk niet gebonden aan één bank, maar werkt samen met een groot aantal aanbieders. Diegene kan dus het grote aanbod aan hypotheekproducten objectief voor je vergelijken om zo de hypotheek af te stemmen op jouw situatie.
Of een hypotheekadviseur met veel aanbieders samenwerkt en dus onafhankelijk is, is te vinden in zijn dienstverleningsdocument (DVD).

Dienstverleningsdocument

In dit document vermeldt de hypotheekadviseur:

  • de gemiddelde kosten die hij in rekening brengt;
  • welke werkzaamheden hiervoor verricht moeten worden;
  • hoeveel hypotheek- (en verzekerings)producten hij kan vergelijken;
  • of hij alleen eigen producten adviseert of ook die van andere aanbieders.

Het dienstverleningsdocument is een belangrijk hulpmiddel bij het kiezen van een financieel dienstverlener. Jouw hypotheekadviseur of bemiddelaar is verplicht het jou te geven vóór, tijdens of na het eerste oriënterende gesprek. In elk geval moet je het document krijgen voordat hij je hypotheekadvies geeft.

Het dienstverleningsdocument is een handig hulpmiddel om de juiste vragen te stellen aan de financieel dienstverlener. Vraag bijvoorbeeld na welke diensten je krijgt tegen welke prijs. Wat doet hij/zij bijvoorbeeld voor je om een hypotheek af te sluiten? En wat doet de adviseur niet? Met behulp van het document kun je goed doorvragen om misverstanden te voorkomen. Lees op de AFM-site wat er zin het dienstverleningsdocument moet zijn.

2. Zoek een hypotheekadviseur waarmee het klikt

Uit onderzoek blijkt dat dit voor consumenten een belangrijke factor is. Jouw hypotheekadviseur helpt je immers bij het nemen van belangrijke beslissingen. Je gaat het uitgebreid met elkaar hebben over jouw persoonlijke financiële situatie, bijvoorbeeld over je inkomen, je pensioen en je spaargeld. Dat is geen informatie die je met iedereen wil delen.

Dat maakt het zo belangrijk om te kiezen voor een hypotheekadviseur bij wie je je fijn voelt. Je moet de adviseur vertrouwen en het gevoel hebben dat diegene je begrijpt. Of die klik er is, kun je vaak het beste ervaren in een oriënterend gesprek (dat bij veel hypotheekaanbieders gratis is).

3. Betaal niet te veel

De kosten voor een hypotheekadviseur zeggen niet altijd iets over de kwaliteit van het advies. Staar je dus niet blind op de prijs, maar kijk ook altijd naar wat je krijgt voor dat geld en hoe ervaren de adviseur is.

De meeste adviseurs rekenen tegenwoordig een vast bedrag voor hun diensten. Kijk goed wat er over dat vaste bedrag is opgenomen in het dienstverleningsdocument (DVD) van de hypotheekadviseur.

In een volledig hypotheekadvies inclusief de bemiddeling bij een hypotheekaanvraag voor de aankoop van een woning gaat doorgaans twintig tot dertig uur werk zitten. Als de hypotheekadviseur een vast bedrag rekent, weet je vrijwel meteen waar je aan toe bent. Rekent hij een uurtarief? Laat dit dan schriftelijk vastleggen en maak duidelijke afspraken over wat je qua kosten kunt verwachten.

4. Lees reviews van anderen

Waar je ook mee kunt beginnen voordat je een keuze maakt voor een hypotheekadviseur, is de ervaringen van anderen lezen. Dit geeft je bij voorbaat een inkijkje in de werkwijze van deze hypotheekadviseur. Ook kom je zo te weten of er bijvoorbeeld persoonlijke aandacht is voor jou als consument en wat anderen wel of niet waarderen aan deze adviseur.

5. Kies een specialist als dat nodig is.

Iedere hypotheekadviseur in Nederland moet voldoen aan strenge opleidingseisen en kan daarmee in 80% van de gevallen prima advies geven. Maar als jij specialistische vragen hebt, is het altijd goed om te zoeken naar een hypotheekadviseur die juist met jouw vraag ervaring heeft.

Wil je bijvoorbeeld een breed financieel plan laten maken? Kies dan een gecertificeerd financial planner. Ben je ondernemer? Kijk dan of de hypotheekadviseur die je op het oog bent thuis is in zzp-hypotheken. Lig je in scheiding? Check dan ook of de adviseur eerder hypotheektrajecten na een scheiding heeft gedaan.

Begin direct met hypotheekadviseurs vergelijken

Met deze tips hebben wij je hopelijk meer inzicht gegeven in hoe je zoekt naar een hypotheekadviseur die bij jou past. Klaar om een geschikte hypotheekadviseur voor jou te vinden? Start nu met het vinden van jouw hypotheekadviseur. Via HypotheekAdvies.nl vind je altijd een adviseur die jou goed verder kan helpen.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Wat doet een hypotheekadviseur?

Werkzaamheden hypotheekadviseur Wat doet een hypotheekadviseur voor mij? Veel mensen vragen zich af wat een hypotheekadviseur...

Lees meer

Onafhankelijk vs bank?

Onafhankelijk vs bank? Onafhankelijk hypotheekadvies of naar de bank? Een hypotheek afsluiten is een belangrijke financiële...

Lees meer

Wie zijn er betrokken?

Wie zijn er betrokken? Wie kom je allemaal tegen bij het afsluiten van je hypotheek? Bij het afsluiten van je hypotheek...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!