Woonboothypotheek

Laatst geüpdate: 23 augustus 2023

Hypotheek woonboot

Heb jij er altijd al van gedroomd om op het water te wonen? Of ben jij er aan toe om naar een andere woonboot te verhuizen? Dan wil je daarvoor waarschijnlijk een woonboothypotheek afsluiten. Een hypotheek voor een woonboot afsluiten kan een lastige klus zijn, omdat je aan verschillende voorwaarden moet voldoen. Hoe zit dat precies?

Hypotheek woonboot, woonark of watervilla?

Een hypotheek voor een woonboot kun je voor verschillende typen huizen op het water gebruiken. Bijvoorbeeld voor woonboten: boten die gemaakt zijn om in te wonen en waar je in principe niet mee mag varen. Daarnaast zijn er de woonark en de watervilla, die allebei meer op een echte woning lijken. De woonark en watervilla zijn gemaakt van beton en steen en zijn niet bedoeld om mee te varen. Er is een kans dat er bij een watervilla of woonark ook een stukje grond hoort (eventueel in bruikleen), dat je als tuin kunt gebruiken.

Waar moet je op letten als je een woonboot koopt?

Als je van plan bent om een woonboot aan te schaffen, moet je op een aantal zaken letten:

  • Wat is de staat van de boot? Check of de boot geen lek heeft en of de boot in goede staat is.
  • De woonboot moet een legale ligplaats hebben. Het kan voorkomen dat de ligplaats maar voor een paar jaar is of dat het een recreatieve ligplaats is. Bekijk dit goed, want in dat geval mag je niet in de woonboot wonen.
  • Voor een hypotheek moeten de woonboot en de ligplaats aan verschillende voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden worden verderop in het artikel besproken.
  • Bij een woonboot is vaak veel onderhoud nodig. Houd met die kosten ook rekening bij je financiering van de woonboot.

Waar moet je op letten als je een woonark of watervilla koopt?

Ook als je van plan bent om een woonark of watervilla te kopen, moet je op een aantal zaken letten. Neem de volgende punten mee in je beslissing:

  • Net als bij de woonboot moet je bij de woonark en watervilla ook letten op de ligplaats. Heeft de woonark of watervilla een vaste ligplaats? Is deze legaal?
  • Verzekeraars kunnen aanvullende eisen stellen voor het onderhoud.
  • Als er iets gerepareerd moet worden, dan kan dit soms ingewikkeld zijn. Een deel van je woning ligt namelijk onderwater. Dat brengt risico’s met zich mee en vraagt om een andere aanpak.
  • Een woonark of watervilla lijkt dan misschien wel op een woning, maar valt soms buiten de normale verzekeringen en het onderhoud. Check dus of alles goed geregeld is voor het geval er iets gebeurt.

Beperkt aanbod voor een woonboothypotheek

Tegenwoordig is er maar een beperkt aanbod aan woonboothypotheken. Je kunt voor de woonboothypotheek namelijk alleen nog maar terecht bij de Rabobank. Eerder boden ook andere partijen dit type hypotheek aan, maar in oktober 2016 is ook de laatste andere partij, ING Bank, daarmee gestopt.

Hypotheekrente woonboothypotheek

De Rabobank publiceert haar hypotheekrente voor de woonboot niet online. Wel is bekend dat Rabobank, naast de gewone hypotheekrente voor de woonboothypotheek, een extra renteopslag hanteert. Dit is omdat het regelen van de woonboothypotheek meer tijd vergt en omdat de bank meer risico loopt door een hypotheek te verstrekken met een woonboot als onderpand. Bij een hypotheek voor woonboten gaat er namelijk vaker wat mis dan bij hypotheken voor gewone huizen.

Rabobank stelt het daarom ook vaak verplicht dat je als woonbooteigenaar een goede verzekering hebt afgesloten voor onder andere brand- en zinkschade. Zo heeft de bank afgedekt dat de hypotheek wel (gedeeltelijk) wordt betaald als er iets misgaat met de woonboot.

Hypotheek woonboot afsluiten

Het hebben van een woonboot is voor sommige mensen een droom, maar bij het waarmaken van die droom komt veel kijken. Een woonboot valt namelijk onder de categorie ‘bijzondere woningen’. Daarom moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om een hypotheek voor een woonboot te mogen afsluiten. Bekijk dus goed of de woonboot waar je interesse in hebt aan deze voorwaarden voldoet.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het niet mogelijk is om je woonboot volledig te financieren. Je kunt vaak tot maximaal 90% van de waarde financieren met een hypotheek. De rest moet je zelf inleggen of op een andere manier betalen.

Voorwaarden woonboothypotheek

Bij woonboten is het vaak de vraag of er gesproken moet worden van roerend of onroerend goed. Een woonboot op zichzelf is een roerend goed, wat betekent dat een hypotheek afsluiten niet mogelijk is. Toch is het onder een aantal voorwaarden alsnog mogelijk om een hypotheek voor je woonboot af te sluiten. Hiervoor moet je wel aan alle onderstaande voorwaarden voldoen:

  • De woonboot moet toegang hebben tot elektriciteit, gas en water.
  • De woonboot heeft een vaste ligplaats.
  • De ligplaats van de woonboot is legaal en staat ingeschreven in het Kadaster.
  • Je beschikt over de juiste vergunningen.
  • Er is een taxatierapport gemaakt van de woonboot door een E.M.C.I.-gecertificeerde woonbotentaxateur.
  • Er moet een allrisk verzekering zijn afgesloten op de woonboot.
  • De woonboot moet als hoofdverblijf worden gebruikt.
  • De woonboot ligt niet in een jachthaven.

Hypotheekvormen woonboot

Omdat je een hypotheek voor een woonboot alleen kunt afsluiten via Rabobank, ben je verplicht te kiezen tussen de hypotheekvormen die Rabobank aanbiedt: de annuïteithypotheek en lineaire hypotheek. Daarbij kun je eventuele andere hypotheekvormen die je op je vorige woning had, niet meenemen. Wil je meer weten over de hypotheekvormen annuïteit en lineair? Lees dan ons artikel over deze hypotheekvormen.

De looptijd van de hypotheek zal afhankelijk zijn van de geschatte levensduur van de woonboot, met een maximum van 30 jaar. De levensduur van de woonboot die je op het oog hebt, wordt opgenomen in het taxatierapport.

Hypotheekrenteaftrek

Als je woonboot een vaste ligplaats heeft en als je de woonboot als hoofdverblijf gebruikt, heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Daarmee kun je jaarlijks een mooi bedrag besparen bij de belastingaangifte.

Wel wordt in sommige gemeentes een WOZ-beschikking aan de woonboot gekoppeld, waardoor de woonboot, net als normale woningen, onder het eigenwoningforfait valt. Dit houdt in dat je over een deel van de WOZ-waarde van de woonboot belasting moet betalen. Over het algemeen gaat het daarbij om een percentage lager dan 1% van de WOZ-waarde. Het bedrag wordt bij je inkomen opgeteld en samen met het inkomen meegenomen in de berekening voor de belasting.

Voordelen woonboothypotheek

Het afsluiten van een woonboothypotheek brengt een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van geen hypotheek afsluiten voor je woonboot. De voordelen van een woonboothypotheek zijn:

  • Het maakt de financiering van je woonboot eenvoudiger.
  • De woonboothypotheek is volledig afgestemd op jouw situatie.
  • Onder een aantal voorwaarden is hypotheekrenteaftrek mogelijk.

Nadelen woonboothypotheek

Het afsluiten van een woonboothypotheek brengt echter ook nadelen met zich mee:

  • Er is maar één aanbieder, waardoor je niet verschillende hypotheken en aanbieders met elkaar kunt vergelijken.
  • Voor een woonboot gelden strengere hypotheekvoorwaarden, waar je aan moet voldoen.
  • Een volledige financiering van je woonboot is niet mogelijk.
  • Je krijgt te maken met een renteopslag.

Laat je goed adviseren

Het afsluiten van een hypotheek voor woonboten is een hele klus. Het loont dus zeker om een hypotheekadviseur in te schakelen, die jou helpt om een geschikte hypotheek te regelen. Dat scheelt jou veel tijd en regelwerk.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een hypotheekadviseur? Op HypotheekAdvies.nl kun je verschillende hypotheekadviseurs vergelijken. Of je nu in Amsterdam, Utrecht, Groningen, Rotterdam of Eindhoven woont, er is altijd iemand in de buurt die je graag helpt.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Hypotheek afsluiten na 65 jaar

Hypotheek afsluiten na 65 jaar Hypotheek afsluiten na 65 jaar Veel mensen denken dat je op latere leeftijd geen nieuwe...

Lees meer

Starterslening

Starterslening Extra lenen naast je maximale hypotheek? Starterslening Hoera, je hebt je eerste huis gevonden. Maar...

Lees meer

Huis kopen of huren

Kopen of huren? Huis kopen of huren? Als starter op de huizenmarkt kom je vaak voor een dilemma te staan. Waar doe je...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!