Is een vast energiecontract afsluiten een slim idee?
Het onderwerp in dit blog is een vraag die veel mensen bezighoudt. Nog niet zo lang geleden stegen de kosten van energie tot ongekende hoogte. Ook nu nog merken we er de gevolgen van. Want met het stijgen van de energiekosten, werd ook de aanschaf van haardhout duurder. Net als de productiekosten van bijvoorbeeld groenten die kunstlicht nodig hebben om te groeien. Voor de boodschappen in de supermarkt moest je dan ook in 1 klap behoorlijk meer betalen. Nu lijkt het weer wat rustiger op de energiemarkt en daarmee rijst de vraag: Is dit het juiste moment voor het afsluiten van een vast energiecontract?
De voordelen en nadelen van een vast energiecontract afsluiten
Om een weloverwogen keuze te maken is het van belang om de voordelen en de nadelen tegen elkaar af te wegen. En zelfs dan is het nog maar de vraag is de keuze die je hebt gemaakt, de juiste is. Laten we een en ander eens op een rijtje zetten.
Het grootste voordeel van een vast energiecontract is dat je weet waar je aan toe bent de komende jaren. Het contract is niet onderhevig aan prijsschommelingen. En dit is ook meteen het nadeel. Want als de prijzen lager worden dan hetgeen je contractueel hebt vastgelegd, ben je duurder uit. Dit is simpelweg niet echt te voorspellen.
Iets anders waar je rekening mee moet houden, is onder andere de opzegtermijn als je tussentijds wilt overstappen. Het is niet ongewoon dat er een boete betaalt moet worden als je besluit om eerder van leverancier te wisselen. Lees ook de kleine lettertjes als het gaat om vergoedingen zoals aansluitkosten, winstmarges of risicopremie die je aan de leverancier verschuldigd bent.
Overzicht van de 3 typen energiecontracten
Er zijn dus 3 mogelijke contracten die je voor energie kunt afsluiten. Allereerst is dat het vaste contract dat in dit blog aan bod is gekomen. Daarnaast kun je een variabel contract afsluiten. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een dynamische variant. We nemen ze nog even kort door:
Het variabele contract is een contract dat maandelijks doorloopt. Dit kun je per maand opzeggen. De prijzen van energie zijn onderhevig aan de marktwerking. Het kan dan ook zo zijn dat je de ene maand bedrag X betaalt voor je gas of elektra en de volgende maand bedrag Y moet betalen.
Het dynamische contract is nog flexibeler dan het variabele contract. De tarieven voor stroom verschillen per uur en voor gas per dag. Je kunt dus goedkoper uit zijn dan de andere contracten, als je in de gelegenheid bent om rekening te houden met de kosten die voor die dag of dat uur gelden.
Welk energiecontract past bij jou?
Het energiecontract dat geschikt is voor jou, hangt helemaal af van het type persoon dat je bent. Als je houdt van zekerheid, voelt een vast contract waarschijnlijk het prettigst. Als je in de gelegenheid bent om flexibel te zijn in het gebruik van energie en je de voordelen van de besparing op kosten ervan ziet, dan is een flexibel contract wellicht het best passend.
Waar je ook voor kiest, laten we bewust omgaan met het verbruiken van energie en komende winter de verwarming weer iets lager zetten en een dekentje over ons heentrekken, warme sokken aandoen en de lampen uitschakelen in ruimtes waar we niet zijn. Daar helpen we de natuur en onszelf het beste mee.