Hoeveel is kosten koper?

Publicatie:

Hoeveel is kosten koper?

Bij de aankoop van een woning komen meer kosten kijken dan alleen de koopprijs. Deze bijkomende kosten noem je de ‘kosten koper’ (k.k.). In dit artikel bespreken we wat deze kosten precies inhouden, hoe ze zijn opgebouwd, en welke mogelijkheden er zijn om deze kosten te financieren.

Hoeveel procent is kosten koper?

Bij het kopen van een bestaand huis betaal je kosten koper. Dit zijn aanvullende kosten die je naast de koopprijs van de woning betaalt. Deze bijkomende kosten bedragen samen ongeveer 5% tot 6% van de koopsom.

Stel je koopt een woning van 500.000 euro. De overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom, wat in dit geval neerkomt op 10.000 euro. Daarbovenop betaal je nog andere extra kosten, zoals notariskosten, eventueel makelaarskosten, bouwkundige keuring, advies- en afsluitkosten, kosten voor NHG en taxatiekosten. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld de transportakte en de inschrijving in het Kadaster. De totale kosten koper bedragen dan ongeveer € 25.000 á € 30.000.

Succesvol advies. Man en vrouw geven elkaar een highfive.

Kosten koper aftrekbaar

De twee kostenposten die onder de officiële kosten koper vallen, kunnen niet worden afgetrokken van de belasting. Ook zijn de makelaarskosten niet aftrekbaar. Toch is er een groot deel wel fiscaal aftrekbaar, zoals advieskosten, bemiddelingskosten, notariskosten voor de hypotheek, aanvraagkosten van de NHG en taxatiekosten. 

Je kunt ook belastingaftrek krijgen op de lening die je afsluit voor deze kosten, omdat de rente daarvan aftrekbaar is. Dit maakt de lening uiteindelijk goedkoper. 

Kosten koper financieren

De kosten koper kun je niet financieren in je hypotheek, omdat die maximaal 100% van de woningwaarde mag bedragen. Heb je zelf geen spaargeld om de kosten koper te betalen, dan is een persoonlijke lening afsluiten een optie. Een persoonlijke lening biedt duidelijkheid over de looptijd en de maandelijkse aflossing. Daarnaast is de rente die je betaalt voor de lening aftrekbaar als je deze gebruikt voor de aankoop of verbetering van je woning. Wil je de goedkoopste persoonlijke lening? Ga dan eerst je lening vergelijken. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat je door leningen te vergelijken gemiddeld 783 euro bespaart op je lening. Zo weet je zeker dat je de voordeligste lening hebt.