Eerst een huis kopen of eerst je oude woning verkopen?
Het kan een lastige beslissing zijn. Ga je jouw woning eerst verkopen of koop je eerst een andere woning? Wat hierin verstandig is, kun je niet eenvoudig vaststellen. Beide opties hebben voordelen en nadelen en ook risico’s. Open staan voor de nadelen van de beide mogelijkheden is belangrijk.
Er is een tekort aan huizen in Nederland. Dit geeft verkopers meer macht, maar zorgt ook voor een dilemma voor huizenbezitters die verder willen. De vraag rijst: is het verstandiger om eerst de huidige woning te verkopen, of moet je er juist eerst voor zorgen dat je koopt? Vooraf kun je niet met zekerheid zeggen wat de beste keuze is.
Voordelen van eerst verkopen
Je kunt ervan uitgaan dat er veel belangstelling zal zijn zodra je huis in de verkoop staat. Een snelle verkoop is ook nog eens zeer waarschijnlijk. Na de verkoop weet je wat de overwaarde is en met welk bedrag je kunt shoppen voor je volgende koopwoning. Door eerst te verkopen voorkom je dat je met dubbele lasten komt te zitten. De datum van overdracht kun je ver naar de toekomst schuiven om jezelf tijd te gunnen voor het zoeken naar de volgende koopwoning. Zakken de huizenprijzen na de verkoop? Dat is goed nieuws voor jou, want misschien kun je daarvan profiteren met de aankoop van de volgende woning.
Voordelen van eerst kopen
Een groot voordeel is dat je het lastigste achter de rug hebt na het kopen van een huis. Het kopen kost namelijk meestal meer moeite dan het verkopen. Een ander voordeel is dat je na de aankoop geen last meer hebt van verdere stijgingen van de huizenprijzen. Na het kopen kun je de tijd nemen om je eigen woning te verkopen. Een bijkomend voordeel is dat je de datum van de overdracht van de te verkopen woning af kunt stemmen op het huis dat je gekocht hebt.
Ook leuk om te lezen: 6 Tips voor starter om een huis te kopen in oververhitte woningmarkt
Beide opties kleven risico’s aan
Welke optie je ook kiest, er kleven altijd risico’s aan het kopen en het verkopen van een huis. Je hebt bijvoorbeeld je huis verkocht, maar vlak voor de overdracht blijkt dat de kopers toch niet aan de betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Of je hebt net een ander huis gekocht en daarna zakken de huizenprijzen sterk. In overleg met je makelaar moet je jouw beleid bepalen, want de voor jou beste keuze hangt ook nog af van de situatie op de lokale huizenmarkt.
Ga in een vroeg stadium het gesprek aan met je hypotheekadviseur
Het afsluiten van een hypotheek moet niet de sluitpost zijn. Door in een vroeg stadium in gesprek te gaan met je hypotheekadviseur, kun je de financiële gevolgen van keuzes zo goed mogelijk ondervangen. Je hebt bijvoorbeeld een overbruggingshypotheek nodig zolang je huidige woning nog niet verkocht is. Jouw hypotheekadviseur kan ook voor je berekenen wat de maandlasten worden, rekening houdende met jouw plannen.