Een oud huis kopen – weet waar je aan begint

Publicatie:

Een oud huis kopen – weet waar je aan begint

Je krijgt de kans om een pareltje van een huis te kopen, alleen heeft het huis een groot nadeel. Het is erg oud en je moet nog een flink budget vrijmaken voor het renoveren. Toch ga je ervoor. Dat is goed voor te stellen, maar een goede voorbereiding is belangrijk. Ook moet je goed weten waar je aan gaat beginnen. Lees onze zes tips aandachtig door voordat je een handtekening zet onder het koopcontract.

Het kopen van een huis is altijd spannend. Je legt namelijk een zeer groot bedrag neer voor de aankoop en je bent bang voor valkuilen. De financiële valkuilen kan de hypotheekadviseur je voor behoeden. Toch is het handig om het vooraf al te weten.

Tip 1 – Plan een afspraak met jouw hypotheekadviseur

Voordat je aan een klushuis kunt beginnen moet je eerst weten wat er financieel mogelijk is. Dus voordat je Funda uit gaat pluizen, kun je beter eerst uitzoeken wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Voor het verbouwen kun je extra lenen, maar je inkomen moet hoog genoeg zijn voor het lenen van het bedrag dat je nodig hebt voor de aankoop en voor de verbouwing.

Tip 2 – Onderzoek wat de bouwkundige staat van het huis is

Al tijdens de eerste bezichtiging zie je in hoofdlijnen wat er aan de woning moet gebeuren. Als je zelf handig bent en bekend bent met het verbouwen, kun je redelijk inschatten hoeveel geld en tijd er gaat zitten in het verbouwen van het huis. Toch is ons advies om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Met een dergelijke keuring wordt er nauwkeuriger gekeken naar de staat van het huis. Ook na een bouwkundige keuring kunnen er nog steeds gebreken onopgemerkt blijven, maar de kans hierop is kleiner.

Tip 3 – Neem een voorbehoud van bouwkundige keuring

Na het tekenen van het koopcontract zit je na het verlopen van de wettelijke bedenktijd aan de koop vast. Om te voorkomen dat het financieren niet lukt, neem je een voorbehoud voor de financiering op in het koopcontract. Neem daarnaast ook het voorbehoud van een bouwkundige keuring op. Op basis van dit voorbehoud kun je nog weer onder de koop uit als de uitkomsten van de bouwkundige keuring tegenvallen. Neem deze altijd op, want het huis kan slechter zijn dan verwacht.

Tip 4 – Vraag vooraf om een kostenraming door je aannemer

Laat je aannemer een keer kijken in het huis voor het maken van een kostenprognose. Doe dit voordat de koop definitief is. Waarschijnlijk kan de aannemer geen exact bedrag noemen maar wel indicatief aangeven wat de kosten worden. Gaat het om een kostenpost van €20.000 of moet je eerder rekenen op €50.000?

Tip 5 – Vergeet de kosten van het verduurzamen van de woning niet

Ga ook gelijk verduurzamen als je toch gaat verbouwen. Je kunt ervan uitgaan dat de energielasten steeds verder stijgen in de toekomst. Door het verduurzamen gelijk mee te nemen houd je de toekomstige maandlasten zo laag mogelijk. Laat bijvoorbeeld het dak isoleren en laat er gelijk zonnepanelen op leggen. Het kan verstandig zijn om hier nog een energieadviseur voor in te schakelen. Een deskundige kan jou vertellen welke vormen van verduurzamen jou het meeste rendement opleveren per geïnvesteerde euro.

Tip 6 – Reserveer meer dan de offertebedragen

Houd rekening met tegenvallers en met inflatie bij het aanvragen van een verbouwingsbudget. Een oud huis zorgt vrijwel altijd voor budgettaire tegenvallers. Het dak leek bijvoorbeeld goed maar heeft toch aandacht nodig. Indien het financieel mogelijk is, kun je beter voor een groter bedrag een extra hypotheek aanvragen. Je betaalt namelijk toch alleen over het geld dat je ook echt nodig hebt. Jouw hypotheekadviseur vertelt jou er alles over.