Alles wat je moet weten over een hypotheek voor je tiny house
Een hypotheek voor een tiny house werkt net iets anders dan voor een traditioneel huis, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. In deze gids nemen we je stap voor stap mee door alles wat je moet weten om die droom van een eigen knusse woning te realiseren.
Is het überhaupt mogelijk om een hypotheek te krijgen?
In de eerste plaats is het goed om te weten of het überhaupt mogelijk is om een hypotheek te krijgen voor een tiny house. Dit type woning is immers nog steeds ongebruikelijk en vrij nieuw op de markt, en hypotheekverstrekkers hebben nu eenmaal niet de reputatie om snel op de hoogte te zijn van de nieuwste woonoplossingen. Gelukkig is het zeker mogelijk om voor een tiny house van bijvoorbeeld All-units.nl een hypotheek te krijgen, maar hier zitten wel wat voorwaarden aan verbonden.
Voorwaarden voor het krijgen van een hypotheek
De tiny house is niet langer mobiel
Als eerste eisen veel hypotheekverstrekkers dat je tiny house niet verplaatst kan worden oftewel nagelvast is. Voor de bank is het belangrijk dat aan deze voorwaarden wordt voldaan, omdat ze anders meer risico lopen. Daarom is het zaak om ervoor te zorgen dat je een goede fundering voor je tiny house hebt en met een hypotheekadviseur bespreekt hoe je aan een bank kunt laten zien dat je niet van plan bent om de tiny house naar een andere plek te verplaatsen.
Je moet eigenaar zijn van de grond
Het bezitten van de grond geeft je niet alleen de vrijheid om je huis daar neer te zetten waar je maar wilt, maar het maakt het ook een stuk eenvoudiger om die felbegeerde hypotheek te krijgen. Banken houden namelijk van stabiliteit en zekerheid, en wat schreeuwt er nu meer stabiliteit dan het bezitten van je eigen stukje aarde? Dus, neem de tijd om de perfecte plek te vinden waar jouw tiny house avontuur kan beginnen – het is de moeite waard!
Erfpacht betalen
Een andere voorwaarde voor veel hypotheekverstrekkers is dat je erfpacht betaalt over de grond waarop jij je tiny house bouwt. Door dit te doen, zullen veel hypotheekverstrekkers sneller akkoord gaan met een hypotheek voor je tiny house. Dit komt doordat erfpacht ervoor zorgt dat de grond niet verkocht kan worden en dus een stabiele basis biedt voor jouw huisje.
Een minimale koopsom
Tot slot is een minimale koopsom een voorwaarde waar veel hypotheekverstrekkers om vragen. Meestal is dit een alternatief voor als je geen eigenaar van de grond bent of geen erfpacht betaalt. Door een minimale koopsom als voorwaarde te vragen, weet de bank namelijk zeker dat je genoeg geld hebt om de grond te kopen als ze jouw hypotheek niet kunnen uitkeren.