Wat zijn de drie populairste hypotheekvormen?

Publicatie:

Wat zijn de drie populairste hypotheekvormen?

Sinds 2013 zijn er voor nieuwe hypotheken nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Huiseigenaren die een ander huis kopen en een oudere hypotheek hebben, kunnen ook met andere hypotheekvormen recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Ook de aflossingsvrije hypotheek is weer met een opmars bezig. Wat houden de drie populairste hypotheekvormen in?

De beste hypotheekvorm is niet voor iedereen hetzelfde. Een hypotheek afsluiten is altijd maatwerk en dat geldt ook voor het kiezen van de hypotheekvorm. De meest gekozen hypotheek is de annuïteitenhypotheek, en dat heeft een logische verklaring. Toch past de lineaire hypotheek mogelijk beter bij jou.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Met een annuïteitenhypotheek wordt je hypotheekschuld afbetaald gedurende de looptijd. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag. Hierin zitten rente en aflossingen verwerkt. De maandlast gaat alleen veranderen bij het bereiken van de einddatum van de rentevast periode. Een belangrijk voordeel van de annuïteitenhypotheek is dat je naar verhouding met lage maandlasten begint in vergelijking met de lineaire hypotheek. Een nadeel is dat je de eerste helft van de looptijd relatief weinig afbetaalt op de hypotheekschuld.

Wat is een lineaire hypotheek?

Ook een lineaire hypotheek zorgt voor een volledige aflossing tijdens de looptijd. Het grote verschil met de annuïteitenhypotheek is dat de lineaire hypotheek begint met hoge maandlasten die na iedere maand iets zakken. Je betaalt namelijk iedere maand eenzelfde bedrag aan aflossing plus de verschuldigde hypotheekrente. Het voordeel van de lineaire hypotheek is de naar verhouding snelle aflossing tijdens de eerste helft van de looptijd. Een nadeel is dat je vooral de eerste tien jaren van de looptijd een hoog bedrag per maand betaalt.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

In deze hypotheekvorm betaal je alleen rente en geen aflossingen. Dit is veruit de goedkoopste hypotheekvorm. Dat is ook logisch, want de schuld in de hypotheek blijft maximaal. Het voordeel is de zeer lage maandlast, maar houd rekening met het grote nadeel van deze hypotheekvorm. Pas wanneer je jouw huis verkoopt, los de schuld af. Je mag aflossen op de hypotheekschuld, maar dat gebeurt niet standaard.

Een ander nadeel is dat je met een aflossingsvrije hypotheek geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Er geldt een uitzondering voor huiseigenaren die vóór 2013 al een aflossingsvrije hypotheek hadden. Een aflossingsvrije hypotheek mag je maximaal afsluiten voor 50% van de waarde van het huis. Bespreek de voorwaarden van de aftrekbaarheid wel met je hypotheekadviseur.

Welke hypotheekvorm kiezen?

De annuïteitenhypotheek is de meest logische keuze als je een huis koopt aan de bovenkant van je budget. De maandlasten beginnen niet zo hoog als in de lineaire hypotheek, en je gaat dus voor lage maandlasten. De aflossingsvrije hypotheek geeft nog lagere maandlasten, maar dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. De lineaire hypotheek kies je als je de hoge maandlasten tijdens de eerste helft van de looptijd kunt betalen.

Ook leuk om te lezen: Tips starters

Samen met je hypotheekadviseur kun je goed onderbouwd kiezen voor een hypotheekvorm, of een combinatie van hypotheekvormen, die het beste bij jou en jouw plannen past.